A szentjánosbogarak a faágon himbálózó gömbházban laktak a hegytetőn. Egy nyári reggelen arra ébredtek, hogy a ház leng, mint egy óriási hinta – tölti be a teret Pogány Judit kellemes hangja. A kis csigafiú és katicalány, valamint apró barátaik izgalmas kalandokon vesznek részt, ahol felfedezik a körülöttük lévő világot, tanulságokat, következtetéseket levonva.

Én pedig még most is élvezem, ahogy a telefonomra letöltött hangoskönyv nyújtotta élménybe belemerülnek a gyerekeim. Lassabb tempóra váltok, hogy mire az oviig érünk, véget érjen a szentjánosbogarak gömbházikójának renoválása. Bartos Erika meséi a kisebbik lányomat varázsolta el, a könnyed, rövid történeteivel, aranyos figuráival, de a nagyobbik is tanul még belőle, mert a mesékből levont konklúzió mindig érdekesebb, mint maga a történet. Anyaként, szülőként is nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a lányaimnak sokat meséljek, olvassak, ahogy gyerekkoromba nekem is olvastak az én szüleim.

Olvasási idő: 4 perc

A legtöbb gyerek imádja hallgatni a meséket, hiszen anya vagy apa hangja, az elcsöndesedett szobában, félhomállyal körülvéve varázslatossá teszi a napot.  Ahogy megtanulunk olvasni, jobban faljuk a könyveket, mivel a legtöbb ember vizuális típus, igen kevés százalék tartozik az auditív csoportba.  Gyerekkorban még csak az számít, hogy hallják a meséket. Éppen ezért szeretek olyan sokszor hangoskönyvet hallgatni, lehet Disney mese, vagy Csodatanya hangoskönyvek, jöhet Vázsonyi Endre, vagy akár Bartos Erika meséi –örök hallgatókra leltek a lányoknál.

Olvasás helyett hallgassunk könyvet?

Miért ne? A lányok még kicsik, így nemcsak utazáskor tudom hasznosítani, de amikor kreatívkodunk, vagy éppen muszáj takarítani, elvégezni a házimunkát, addig is remek megoldást nyújt. Ösztönzik a gyerekeket, a történet a hallás után elevenedik meg előttük, így amellett, hogy a memóriát is fejleszti, a fantáziájukat is használják.

Bevallom a lányoknak már most, kicsi korukban is nagyon sok könyvük van, és már a második szekrény vásárlásán gondolkodom (bár ezt még a férjem nem is sejti), a hangoskönyvek egyik legnagyobb előnye, hogy fizikai formában nem kell számolnom vele, nem kell cipelni, hiszen elég elindítanom telefonon vagy tableten és máris hallgathatják a gyerekek. 

A hangoskönyv hallgatása multitasking képességeket is fejleszt, megmaradnak az auditív típusú embereknél, márpedig a kisebbik lányomat ismerve –apjára ütött a gyerek ebben a tekintetben –a hallott szövegértés erősebb számára.

Mi a hangoskönyvek hátránya?

Semmi! Hallottál már olyanról, hogy az olvasás vagy a hangoskönyv hallgatás hátrányhoz vezetett? Na ugye!

De azért megkérdeztem a Hangoskönyvek.hu webshop tulajdonosát, Kovács Lászlót a témáról.

Két évvel ezelőtt már készült veletek interjú, amelyet az alábbi blogomon továbbra is olvashatnak az olvasók: A mesékből ki lehet nőni? Ehhez a cikkhez képest hogyan érzed, miként sikerült fejlődni a cégnek, milyen kitűzött célokat tudtatok bezsebelni?

Ami a cég fejlődését illeti, az elmúlt két évben számos jelentős előrelépést tettünk. Az eladásaink folyamatos növekedése mellett az ügyfélelégedettség is magas szinten maradt, ami megerősíti, hogy a kínálatunk és a szolgáltatásaink a helyes irányba haladnak. Stratégiánk egyik alappillére a kínálat bővítése volt, és büszkén mondhatom, hogy sikerült még több kategóriában kínálnunk könyveket, ezzel is megkönnyítve a vásárlóink számára, hogy megtalálják a számukra érdekes tartalmakat.

Az elmúlt időszakban változtak az emberek vásárlási szokásaik? Mit gondolsz, többet olvasnak vagy hallgatnak hangoskönyvet az emberek, vagy éppen ellenkezőleg, és inkább csökkenő tendenciát mutat? 

A vásárlási szokások tekintetében egyértelmű tendenciát figyelhetünk meg: a hagyományos CD formátumú hangoskönyvek helyett egyre többen részesítik előnyben a digitális, letölthető verziókat. Ennek oka többek között a digitális formátumok kényelme és hozzáférhetősége.

Mostanában melyek a legfelkapottabb kategóriák? Romantikus? Krimi? Mese? 

A legnépszerűbb kategóriák változásait folyamatosan monitorozzuk, és jelenleg a mesék és ifjúsági irodalom állnak az élen. Különösen az olyan klasszikusok, mint a Tündér Lala vagy a Winnetou sorozat, nagy népszerűségnek örvendenek. Az idei év legkeresettebb könyvei:

Tündér Lala

Léghajóval a világ körül

Winnetou 1.

Winnetou 2.

Az ezüst tó kincse

Milyen céljaitok, terveitek vannak a jövőben? Terveztek újításokat bevezetni, vagy egyéb dolgokkal bővíteni a gyűjteményeket?

A jövőbelibeli terveink között szerepel a kínálat további szélesítése és az új partnerek bevonása. Célunk, hogy minél több kiadó műveit tegyük elérhetővé digitális formában, hiszen ez a piaci igény egyre növekszik.

Hamarosan itt a karácsony, vagy egyéb ünnepek alkalmával, ha a szeretteimet szeretném meglepni hangoskönyvvel, mit ajánlasz?

Karácsony és egyéb ünnepek alkalmával ajánlani tudom a vásárlási utalványunkat, ami egy tökéletes megoldás lehet ha bizonytalanok vagyunk az ajándékozott ízlését illetően. Az utalványokkal a címzett saját maga választhatja ki a számára leginkább tetsző hangoskönyveket.

Böngésszétek az oldalaikat, kövessétek be őke:

Honlap: https://hangoskonyvek.hu/

Facebook: Hangoskönyvek

Instagram: @hangoskonyek